Mark Koek

HackDefense houdt digitaal oogje in het zeil tijdens verkiezingen

De Kiesraad heeft dit jaar een aanbesteding gedaan voor het doen van beveiligingstests van software die wordt ingezet bij alle verkiezingen in Nederland, met als doel om met drie bedrijven een raamovereenkomst voor de komende vier jaar af te sluiten. Onlangs werden de winnaars bekendgemaakt: HackDefense, PWC en Fox IT gaan de tests bij toerbeurt uitvoeren. We zijn er ontzettend trots op dat we als eerste zijn geëindigd in dit selectieproces!

Onderzoek naar beveiliging


In 2019 heeft de Kiesraad cybersecuritybedrijf Fox-IT de opdracht gegeven de beveiliging van de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) te onderzoeken. Fox-IT ontdekte daarbij een aantal kwetsbaarheden. Het advies van Fox-IT was om de OSV te vervangen door nieuwe, voor de Tweede Kamerverkiezing, op 17 maart 2021. De Kiesraad heeft dit advies opgevolgd. 

Vinger aan de pols dankzij HackDefense

Tegelijkertijd heeft de Kiesraad besloten op regelmatige basis beveiligingstesten uit te laten voeren van deze OSV, maar ook van andere software die de Kiesraad gebruikt, zoals bijvoorbeeld de Databank Verkiezingsuitslagen. Om een vinger aan de pols te houden waar het gaat over de veiligheid van de nieuwe software, heeft de Kiesraad eerder dit jaar een aanbesteding gedaan voor het doen van beveiligingstests van software die wordt ingezet bij alle verkiezingen in Nederland. Onlangs werden de winnaars bekendgemaakt: HackDefense, PWC en Fox IT gaan de tests bij toerbeurt uitvoeren. We zijn er ontzettend trots op dat we als eerste zijn geëindigd in dit selectieproces!

Nieuwe software

Het nieuwe OSV wordt in december voor het eerst ingezet bij een aantal gemeentelijke herindelingsverkiezingen, daarna volgt een veel grootschaliger inzet bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Wij kijken er ontzettend naar uit om onze ethische hacker-mindset in te zetten om de verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen. 

Meer weten?

Ben je benieuwd wat wij met onze ethische hacker-mindset voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.